Lachen naar het vogeltje, zwaaien naar je centen

Lachen naar het vogeltje, zwaaien naar je centen
De overdreven grote tekenfilmkijkers van Candy Candy... nu voor elke koter beschikbaar.
🙊
Ik ga op reis en neem nĂ­et mee... mijn stem. Ik ben 'm kwijt, al zes dagen. Het is meivakantie en we zijn op pad met vrienden. Zij hoopten op gezelligheid, maar krijgen: een zwijgende, zweterige tafelgenoot. Silent Bob. Die in en uit bed kruipt, onder een lap boven een eucalyptuspan hangt, overmatig rochelt (naast de borrelplank, want-ja-ik-wil-er-wel-‘gezellig’-bij-zijn) maar verder... nergens verbaal op reageert. Een fikse beproeving, want ik blijk een communicateur compulsif, vrij vertaald: bemoeial. Een dochter van haar vader, met zijn allergie voor stiltes. Ook ik reageer Ăłveral op, vaak onnodig: ik maak een grap, stel een vraag of flats ergens een overtreffende trap overheen, anything goes. Een Hop in hart en nieren. En nu: niks. Aanvankelijk scribbelde ik nog verwoed mee op een notitieblokje, maar omdat niemand geduld had voor dergelijke vertraging op de lijn, laat ik nu elk onderwerp lijdzaam aan me voorbijgaan, intern ontploffend. Als geboren twijfelaar twijfel ik soms of ik wel een mening heb,... nieuw inzicht: ik heb een mening over ĂĄlles! Blijkt, nu ik niet gehoord word. Het zijn confronterende dagen. 
'Echt heel leuk dat je er bent, Kim.'
🙊
Natuurlijk zijn er ook winnaars, zoals mijn kinderen. Een beetje saai, vinden ze ‘t, dat ik niet kan praten, maar bovenal lekker rustig, want 'nu kun je niet de hele tijd NEE zeggen’. Of zeuren over teveel Nutella, vingers uit neuzen, borden opruimen en ja, jullie mochten op het scherm, maar nee, geen YouTube-crap of Fortnite, alleen... zucht. Teveel pedagogische praat om hijgend op te hoesten. En hoewel ze mijn vertrouwde gesnauw heus wel kunnen dromen, kijken ze me ‘niet-begrijpend’ aan. Smart stuff. Alle wilde gebaren en dreigende mimiek ten spijt – mama’s amateurtoneel maakt geen enkele indruk. Lekker rustig dus, een moeder die haar stem kwijt is. Stop maar met zoeken!

Een thema dat ik live met mijn tafelgezelschap wilde bespreken, maar nu gedwongen op papier deel: emotionele chantage vermomd als schoolfotografie. Want: heb je je als zwangere, verse kraamvrouw of prille ouder eindelijk tot op het bot berooid door het woud van opgelegde babycrap-aankopen geworsteld... dan ben je er dus nog lang niet. Want ook als je vruchten eenmaal op school zitten, gaat het commercieel kaalplukken vrolijk verder. Je kind moet namelijk op de foto. Klikkerdeklik-en-klaar denk je, terugdenkend aan je eigen schooltijd, voor die eeuwige rol behang als achtergrond - nog voor je je ingestorte gelkuif kon rechtzetten, was het al... KLIK, volgende! Tijden veranderen. Schoolfotografie is serious business geworden. TĂ© serious als je het mij vraagt. Klik-en-klaar is veranderd in een professionele fotoshoot waarvoor onze prinsen en prinsessen volledig upgeglamd en doorgefilterd door de american beauty contest-wasstraat worden getrokken. En waar komen die grotere, absurd heldere Candy Candy-ogen ineens vandaan? Brr.